tisdag 25 oktober 2011

Tentaplugg

Tentaplugg!

Tentaperioderna brukar avlösa varandra ungefär en gång i månaden, ofta i slutet av månaden och de flesta institutioner/skolor lägger tentorna samtidigt. Med tentan följer ofta tentaångest, panik, hyperstress, allmän omotivation, sömnsvårigheter, magont med mera. Man vet inte riktigt vad man ska plugga på, vad som är det mest väsentliga och vad som kommer att tas upp på tentan...

Ett bra tips är att plugga på gamla tentor. Ofta är tentorna likvärdiga från år till år eftersom att lärarna inte orkar göra nya tentor varje gång, därför är det smart att titta på hur tidigare tentor sett ut. Gamla tentor kan man få på den institutionen man går, om du inte hittar några gamla tentor på deras hemsida så prata med expeditionen för ditt program.

Ett annat bra tips för att klara tentan är att kolla in anteckningarna från föreläsningarna. Ofta tar föreläsaren upp det mest väsentliga, viktiga begrepp, årtal, namn och annat som kan vara bra att känna till på tentan.

När det kommer till kurslitteraturen då?
Ett alternativ är att utifrån de tidigare tentorna bara slå upp det som frågorna behandlar. Ofta ska man läsa mer litteratur än vad man egentligen behöver. Därför kan det även vara en god idé att titta i innehållsförteckningen vad boken handlar om, du kommer troligtvis att kunna hoppa över ett par kapitel med gott samvete och ändå klara tentan så länge du har pluggat på gamla tentor och kollat föreläsningarna.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar